Service95 Logo
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit
Issue #086 Ryokans dhe arti japonez i relaksimit

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Image of interior room at the Asaba Ryokan in Japan Asaba Ryokan

Ryokans dhe arti japonez i relaksimit

Ndërsa shumicës prej nesh i vjen në mendje dielli, deti dhe rëra kur mendojnë për pushimet e përsosura kurative, Japonia ofron një alternativë intriguese shumë larg hoteleve të zhurmshme në bregdet dhe përpjekjeve të mundimshme për të kapur perëndimin.

Për më shumë se një mijë vjet, ryokans, bujtinat japoneze, kanë hapur dyert e tyre përgjatë shtigjeve dhe rrugëve tregtare, duke ofruar çlodhje për udhëtarët e rraskapitur. Ndërsa shekujt kaluan, këto shtëpi pushimi zhvilluan një identitet të dallueshëm që ka mbijetuar i paprekur në epokën moderne. Në ditët e sotme, ato përfaqësojnë traditën dhe trashëgiminë dhe janë të ngulitura në kulturën e vendit si një lidhje e çmuar me Japoninë e lashtë. Mbi të gjitha, qëndrimi në një ryokan ofron një përvojë të relaksimit të thellë.

Ryokan nuk janë aspak si hotele. Ato nuk janë vendet ku ju hidhni çantat në tokë e më pas nxitoni jashtë për të eksploruar. Mikpritja fillon në momentin që mbërrini dhe kaloni pragun e lagur, një simbol në vetvete i pastërtisë dhe gatishmërisë së mikpritësit. Nga aty do të vishni shapka dhe robdeshambër yukata dhe do të zbuloni botën e shilteve tatami dhe ndarjeve prej letre. Shumica e ryoakaneve janë ndërtuar në afërsi të burimeve të nxehta dhe ofrojnë një kredhje rikuperuese në ujërat e ngrohta të llixhave kurative.

Zakonisht, ushqimi shërbehet në dhomë, duke shmangur kështu bezdinë e të menduarit se çfarë të veshësh dhe duke siguruar në të njëjtën kohë privatësinë e plotë të miqve. Darkat janë zakonisht bankete me shumë pjata të quajtura kaiseki dhe përgatiten nga kuzhinierë me aftësi të jashtëzakonshme. Stafi i bujtinave duket se ka një aftësi të pabesueshme për të kuptuar se çfarë dëshironi përpara se ta shprehni, qoftë kjo për ftohjen e çajit ose gjetjen e një vendi të fshehtë ku mund të admironi lulëzimin e qershive. Kjo nuk është rastësi, por është praktika e quajtur omotenashi, koncepti japonez i të shërbyerit vetëmohues dhe mikpritjes së jashtëzakonshme.

Ekzistojnë rregulla dhe zakone që duhet t’i respektoni – nuk lejohen këpucët në dhomë! – por sapo rehatohesh, kupton se koha kalon qetësisht dhe bota e jashtme zhduket dalëngadalë. Lejojeni veten të ushqehet, e të kridhet në llixhat kuruese dhe mos bëni asgjë tjetër dhe ndalimi juaj në një ryokan mund të shndërrohet në përvojën më rikuperuese që mund të keni pasur ndonjëherë.

5 bujtina japoneze ryokan ku mund të gjeni qetësinë që kërkoni

  1. Asaba, gadishulli Izu – Shpesh e quajtur edhe si bujtina më e bukur e Japonisë, dhomat e Asabës janë ndërtuar rreth një pellgu të qetë, kopshteve të përsosura dhe një skene Noh të shekullit të 19-të ku performojnë disa nga artistët më të shquar japonezë.
  2. Hiiragiya dhe Tawaraya, Kioto – Dy bujtinat më të përfolura në Kioto gjenden lehtësisht duke qenë se i ndan vetëm rruga. Tawaraya, bujtina më ekskluzive dhe pothuajse e pamundur për t’u rezervuar dhe Hiiragiya, një bujtinë e madhe e zotëruar prej 6 gjeneratash nga një familje, ku ndër vizitorët më të njohur mund të përmendim Charlie Chaplin dhe Elizabeth Taylor.
  3. Nishimuraya Honkan, Hyogo Prefecture – Një bujtinë elegante e vendosur në një prej qyteteve me burimet e ngrohta më të bukura, Kinosaki. Këto llixha njihen për pritjen e vizitorëve me tatuazhe, gjë që nuk lejohet gjithmonë.
  4. Kanaguya, Nagano – Mendohet të ketë qenë frymëzimi për banjot e portretizuara në fituesin e Çmimit Oscar Spirited Away të Studio Ghibli, Kanaguya është një ndër bujtinat më ekscentrike të Japonisë. Ajo ndodhet në llixhat Shibu Onsen, që është një vend i njohur për ata që duan të shohin nga afër majmunët enigmatikë të dëborës në Nagano.
  5. Tsuruya, Karuizawa – Karuizawa është një qytezë malore e njohur për qytetarët që kërkojnë strehë nga vera përcëlluese e Tokios. Dhomat komode dhe llixhat e mirëmbajtura të Tsuruya akomodojnë vizitorë të cilët vijnë të marshojnë, të shëtisin me biçikleta dhe të eksplorojnë qytetin dhe kulturën e tij të shkëlqyer të kafesë.


Patrick Hamilton Courtney është redaktor dhe shkrimtar i pavarur i fokusuar në udhëtime, kulturë dhe dizenjo

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe