Service95 Logo
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë
Issue #084 Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Image of model amongst flowers Fernando Gomez/Trunk Archive

Revolucioni i parfumeve Granarchist: Pse parfumet e ‘zonjave të moshuara’ po lulëzojnë

Ekziston një shprehje në botën e parfumeve e cila do të konsiderohej një blasfemi për sa i përket bukurisë ose modës: “parfumi i zonjave të moshuara”. Titujt që të tërheqin vëmendjen dhe kanë për synim gjeneratën e vjetër, shfaqen pandërprerë me tituj si ‘Parfumi yt mund të të plakë – dhe ja përse’ dhe ‘7 hapa që të mos mbash erë si një e moshuar ndërsa plakesh’. Për ironi, artikujt duken si manual negativ Manners For Women të shkruar njëqind vjet më parë; pikërisht gjatë epokës kur shumë nga këto aroma klasike, të cilave u referohen këta artikuj, u hodhën në treg. Ndërkohë, një video në TikTok shfaq një të ri të veshur si një grua e moshuar, duke pretenduar se po vjell pasi i merr erë parfumit. Mbishkrimi thotë: ‘E kush do të donte të mbante erë si një grua e moshuar?!’.

*Ngre të dyja duart lart*, duke thënë “Unë”. Dhe nuk jam vetëm. Chanel No.5 (i krijuar më 1921) mbetet parfumi më i shitur në botë, me një shishkë që shitet çdo 30 sekonda dhe versioni i kufizuar Millésime i Guerlain Shalimar (i krijuar gjithashtu në 1921) i cili shitet i gjithi çdo vit. Ka një arsye pse parfume të tilla janë ende në qarkullim. Ato janë paturpësisht të guximshme dhe kanë qenë novatore që në ditën e parë; përjetësisht përpara kohës së tyre. Tani, gjeneratat e reja po zbulojnë fuqitë e parfumosura të ikonave të vërteta dhe po bëjnë të vetën ofendimin e ‘zonjave të moshuara’. Në TikTok, ‘parfumet më të mira klasike’ ka 121 milion kërkime. Në një prej videove të saj, Ms Southern Tea (@_justyoshi) thotë, “Është trendi të përdorësh parfume të ‘zonjave të moshuara’ në të njëzetat!”, ndërsa Steph Toms (@itsstephtoms) deklaron me krenari, “Të kesh aromën e një 80-vjeçareje të pasur është gjëja më e mirë”, në videon e saj ‘Top 5 Old Lady Perfumes’.

Pia Long, parfumiere dhe bashkëthemeluese e këshillimit për parfumet Olfiction, kujton se si trajneri i saj personal i cili është në të njëzetat, “i quajti së fundi parfumet e Victoria’s Secrets ‘aroma të zonjave të moshuara’. Është një kujtesë se koncepti është një dritare e ndryshueshme jo e lidhur me një profil arome, por një nevojë e gjeneratës së re për të përcaktuar parfumin e saj karakteristik olfaktiv”.

Pse ekziston ky gjallërim i aromave vintage mes gjeneratës Z? Brooke Belldon, eksperte e aromave vintage dhe pronare ekskluzive e parfumeve në Sainte Cellier shpjegon: “Parfumet në gjysmën e parë të shekullit të 20-të ishin komplekse, dinamike dhe s’kishin droje të zinin hapësirën. Njerëzit po i kthehen këtij stili parfumi sepse ai është shumëdimensional ashtu siç janë dhe ata vetë, dhe shumë po zbulojnë parfume të cilat përputhen me personalitetet e tyre të ndryshme. Atëherë pse të mos guxosh të zësh hapësirën? Aspironi të keni aromën e zonjave madhështore...


5 parfume klasike që duhet t’i provoni tani

  1. Chanel No.5 Eau de Parfum – I cilësuar si tepër abstrakt në vitin 1921, shkëlqimi prej shampanje i aldehideve të tij të pastra mbetet elegant edhe në ditët e sotme; £99 për 100ml, Selfridges
  2. Molinard Habanita Eau de Parfum – Në një mënyrë shokuese ai përdorej si aromë për cigare kur u hodh në treg në vitin 1921; aroma e buzëkuqit ndryshon në vetiver dhe të bën që t’i mbani erë personit; £80 for 70ml, Allbeauty
  3. Robert Piguet Fracas Eau de Parfum – Kjo tuberozë sensuale, e krijuar në 1948, ka një cilësi si prej dive, e cila e dominon ende industrinë e parfumit; $127 for 50ml, Selfridges
  4. YSL Rive Gauche Eau de Toilette – Kur u hodh në treg në 1966, në formën e një ambalazhi prej metali të fortë, parfumi synonte gratë që punonin dhe rrezatonte një sjellje shpërfillëse, ndërkohë që të krijonte ndjesinë e të qenit dominuese; £85 for 100ml, Harvey Nichols
  5. Clinique Aromatics Elixir Eau de Parfum Spray – Aroma e parë e mirëqenies fizike, që u krijua në 1971 edhe pse është tepër qetësuese dhe me nuanca të aromës së drurit, prapëseprapë të jep përshtypjen se është mbizotëruese; £87 for 100ml, Boots

Suzy Nightingale është një gazetare e pavarur e parfumeve e nderuar me çmime, e cila ka shkruar artikuj për “The Perfume Society”, “Grazia Middle East”, “Rakes Progress” dhe është bashkëprezantuese e podkastit “On The Scent”

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe