Service95 Logo
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato
Issue #084 Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Image of girl sitting on fence © Chad Moore/Trunk Archive

Pse kufijtë e shëndetshëm mund të ndryshojnë jetën tuaj – dhe si t’i vendosni ato

Ashtu si gjeniu muzikor i Backstreet Boys, kufijtë e shëndetshëm, pritshmëria dhe kufijtë e sjelljes që ne vendosim për të ruajtur shëndetin tonë mendor, kohën dhe energjinë, shpesh nënvlerësohen dhe keqkuptohen. Por mos i hidhni poshtë ato; disa rregullime të vogla për të vendosur dhe forcuar kufijtë tuaj mund të transformojnë atë se si ndiheni ditë pas dite.

Të shpenzosh kohë duke u dhënë përparësi nevojave të njerëzve të tjerë – dhe, si rrjedhim, të lësh qëllimet, dëshirat dhe nevojat e tua për në fund – mund të nënkuptojë se nuk keni asnjëherë kohë, energji ose para për veten tuaj. Kjo mund të sjellë një ndjesi mbingarkese, lodhjeje dhe humbjeje të vetvetes.

Nga ana tjetër, studiuesit dhe ekspertët pranojnë njëzëri se njerëzit që kanë vendosur kufij të fuqishëm janë më të dhembshur, më pak të prirë për pagjumësi dhe mendime të tepërta; e menaxhojnë më me efektivitet stresin dhe kanë marrëdhënie më të mira. Ashtu siç është shprehur edhe mbretëresha e zhvillimit të vetvetes Brené Brown, autore e Rising Strong: How The Ability To Reset Transforms The Way We Live, Love, Parent, And Lead: “Njerëzit e dhembshur kërkojnë atë që u nevojitet. Ata thonë jo kur kanë nevojë dhe kur thonë po e thonë me të vërtetë. Janë të dhembshur sepse kufijtë që ata vendosin i mbajnë larg zemërimit”. Edhe pse mund të mos ndiheni mirë kur dëgjoni se nëse thoni gjithmonë ‘po’ nga frika se mos shqetësoni ose bezdisni të tjerët, mund t’ju shndërrojë në një person më pak të dhembshur; kjo është e vërtetë.

Për sa i përket menaxhimit të stresit dhe shmangies së rraskapitjes, një studim i Universitetit të Ilinois zbuloi se punonjësit me kontroll më të madh të kufijve, për shembull, ata që çaktivizojnë sinjalizimet e emailit në telefonat e tyre dhe nuk punojnë jashtë orarit të punës, kishin nivele më të ulëta të stresit dhe ishin më pak të dhënë ndaj mendimeve negative.

Njerëzit janë të prirë për të kërkuar sigurinë në atë që është e njohur për ta edhe nëse kjo na bën të ndihemi të lodhur, të inatosur dhe të humbur, kështu që duhet të jemi të vetëdijshëm se kufijtë e rinj kërkojnë të vihen në provë dhe një dozë të madhe vetëdhëmbshurie. Kini parasysh, se mund të kontrolloni kufijtë tuaj dhe të mbështeteni te këshillat e mëposhtme për të arritur këtu...

5 hapa për të vendosur kufij të dobishëm dhe të shëndetshëm

  1. Shikoni nga vetvetja – Gjetja e kohës dhe energjisë për nevojat dhe dëshirat tuaja, vendosja e kufijve për veten tuaj është po aq e rëndësishme sa krijimi i kufijve me të tjerët. Kjo mund të jetë diçka e thjeshtë si planifikimi i gjimnastikës së mëngjesit, takimet e rregullta te dentisti ose heqja mënjanë e të hollave për përbërës të shëndetshëm para se të shpenzoni para për të ngrënë në restorante.
  2. Përshtatjuni vlerave tuaja – Para se të nxitoni me rregulla të pamenduara dhe të rrepta, identifikoni atë që ka rëndësi me të vërtetë. Për shembull, nëse shëndeti ose familja juaj është gjëja më e rëndësishme për ju, atëherë zgjidhni kufij që mbrojnë kohën dhe energjinë tuaj që t’i shpenzoni për shëndetin dhe familjen në një mënyrë që ju sjell kënaqësi. 
  3. Filloni me hapa të vegjël – Sa më të vogla të jenë zakonet dhe sjelljet tuaja të reja, aq më e madhe mundësia që ju t’i përmbushni ato. Nëse dëshironi të lexoni sa më shumë, filloni duke lexuar një paragraf ose një kapitull në ditë. Nëse dëshironi të reduktoni ngarkesën tuaj të punës, filloni duke ndryshuar prioritetet tuaja ose delegoni detyra të caktuara.
  4. Dëgjoni dhe mësoni – Shpesh zëri juaj i brendshëm do të përpiqet që të sabotojë përpjekjet tuaja për të ngritur kufij të rinj me shprehje të tilla si: ‘të harxhosh kohë vetëm për veten është egoizëm’; ‘do të mendojnë se nuk e bëj dot punën time’; ‘kam qenë gjithmonë për kënaqësinë e të tjerëve’. Pasi të mësoni të jeni të vetëdijshëm për opinionet që ju krijohen, mund të filloni të sfidoni vërtetësinë e tyre dhe t’i anashkaloni ato.
  5. Kujdes me gjuhën – Shmangni kërkimin e ndjesës ose zbehjen e kufijve tuaj, pasi duke i deklaruar ato me vendosmëri u lini të tjerëve më pak hapësirë për t’i dyshuar ato. Ekziston një studim që tregon se kur ju strukturoni një refuzim duke përdorur shprehje si ‘Nuk e di’ – ‘Nuk e shikoj telefonin para se të bie në gjumë’; ‘Nuk flas në një mënyrë negative për trupin tim’ – ndodh që të jeni tri herë më të efektshëm t’i bëni këto, sesa nëse thoni thjesht ‘Jo’, dhe tetë herë më të efektshëm sesa të thoni ‘Nuk mundem’.

Victoria Joy është eksperte e zhvillimit personal e profesional dhe ish-redaktore revistash

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe