Service95 Logo
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 
Issue #003 Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Book cover, East Side Voices by Helena Lee

Pse aziatikët nuk njihen nga kultura britanike? 

Ashtu siç fillojnë të gjitha idetë e mira, edhe kjo filloi në tavolinën e ngrënies. Ishte shtator i vitit 2019, një javë pasi pashë filmin e Quentin Tarantino Once Upon A Time In Hollywood dhe isha e inatosur. Ishte një skenë në të cilën legjenda Bruce Lee (luajtur nga Mike Moh) u portretizua, duke dërdëllitur gjëra të pakuptimta filozofike, duke përdorur zhurma të dyshimta të arteve marciale dhe duke u poshtëruar nga personazhi i Brad Pitt, Cliff Booth. Në një film kushtuar nderimit të “të mëdhenjve” të Hollivudit (duke përfshirë Roman Polanski-n), ishte tallur e vetmja figurë historike jo prej racës së bardhë dhe për audiencën me të cilën isha, kjo ishte pjesa më argëtuese e filmit.   U habita nga ky stereotip racor, i papranuar me dhimbje nga të gjithë personat rreth meje. Iu drejtova mediave, duke kërkuar në Google si e tërbuar për të parë nëse kishte persona që ndanin këtë këndvështrim. Vlerësimet për filmin ishin pothuajse gjithmonë pozitive, duke e vlerësuar regjisorin për vizionin e tij. Ishin një ose dy artikuj në SHBA që pyesnin pse skena ishte më polemikja në film. Megjithatë, nuk kishte asnjë fyerje.   Fillova të mendoja për portrete të tjera të Azisë Lindore dhe Juglindore – nga Lilly Onakuramara pothuajse memece në Pitch Perfect, një vepër e krijuar për të qeshur (dhe pothuajse tredimensionale), deri në mungesën e fytyrave aziatike në dramat televizive në Mbretërinë e Bashkuar. Nëse ishin të pranishëm, ishin peshkopë ose personazhe të këqij pa emër: mekanizma të harrueshëm për komplotin. Pastaj filloi pandemia, presidenti i atëhershëm Trump foli për “kung-flu” dhe aziatikët u bënë shënjestra e krimeve të urrejtjes – një pasojë shumë reale e mospërfaqësimit kulturor.  Gazetarja dhe prezantuesja Elaine Chong më dërgoi një artikull nga Dr. Diana Yeh, e cila shkroi se “‘Kinezët britanikë’ [një term i përdorur për ata që “duken” kinezë] mund të jenë “të dukshëm, por nuk mund të shihen” duke cituar Salman Rushdie – mund të jenë të pranishëm në strukturën sociale dhe kulturore, por të padukshëm brenda imagjinatës sociale dhe kulturore”. Pse nuk po përfaqësoheshim në ndonjë mënyrë të përshtatshme? Dukej sikur aziatikët britanikë, lindorë dhe juglindorë ishin një pjesë e panjohur e kulturës britanike.   Dhe kështu, në tavolinën e ngrënies atë ditë, vendosa se stereotipet kulturore duhet të ndryshoheshin, për të ngritur zërat e diasporës që jeton në MB – të pasura me histori, dallime dhe nuanca. Doja të largoja këtë ide sipërfaqësore se njerëzit nga Azia janë pjesë e një popullsie monolitike që i nënshtrohet mendimit në grup. Prandaj hapa East Side Voices, me shpresën për të lidhur aziatikët britanikë që i japin formë panoramës sonë kulturore – si stilistja Rejina Pyo dhe shkrimtarja e romaneve Sharlene Teo – me ata që kanë fuqinë të përcaktojnë mënyrën se si e shikojmë botën: agjentët e audicioneve, regjisorët, producentët, shkrimtarët, gazetarët.   Ajo që filloi si një takim mujor në “London’s Standard Hotel” që atëherë, tani ka evoluar në një libër. Brenda faqeve ka histori të trazuara. Romalyn Ante, poetja dhe infermierja filipinase, që përshkruan gjendjen e vështirë të brezave të infermierëve të NHS-së brenda familjes së saj. Katie Leung që tregon historinë e saj të asimilimit në Skoci dhe në xhirimin e Harry Potter. Është ekspozimi i Zing Tsjeng për racizmin që ka qenë prej kohësh në brigjet tona, oda e Naomi Shimada për gjyshen e saj japoneze, historia e familjes së Gemma Chan që zbulon një luftë për barazi… Unike e të bukura, por edhe universale; këto janë histori që shpresoj të sfidojnë, të ngacmojnë, të ndriçojnë, të rezonojnë, por mbi të gjitha të ngjallin ndjeshmëri tek të gjithë ata që i lexojnë.   Helena Lee është një shkrimtare që jeton në Londër dhe është drejtoreshë e “Harper’s Bazaar”. Libri i saj East Side Voices: Essays Celebrating East & Southeast Asian Identity In Britain sapo është publikuar 

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe