Service95 Logo
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin
Issue #031 Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Portrait of the US-based Afro-Latinx artist Raelis Vasquez and images of his paintings La Mesa Nuestra, 2020; Buen Provecho, 2020; Mercado En Dajabon, 2021; Noches En El Pueblo De Dios, 2020; © Raelis Vasquez

Pse arti i Raelis Vasquez po fokusohet në komunitetin afro-latin

Kur futeni në një muze të madh dhe doni të shikoni një pikturë ose portret, ka shumë mundësi të gjeni vepra nga një perspektivë e kufizuar, e përqendruar te perëndimi – si në aspektin e artistëve që krijojnë veprën, ashtu edhe në subjektet e paraqitura në to. Një studim në vitin 2019 nxori në pah se 85% e artit në koleksionet e muzeve në SHBA është vepër e artistëve të bardhë. Duke u ndalur te të nënpërfaqësuarit, Raelis Vasquez, artisti afro-latin, vepra e të cilit është shfaqur në galeritë prestigjioze të artit si “Sakhile&Me”, “Jeffrey Deitch” dhe “Kunstraum Potsdam”, është pjesë e gardës së re që restauron botën e artit. “Unë dua që vepra ime të konsumohet nga njerëzit që pikturoj”, thotë ai. 

Pikturat e gjalla dhe kompozimet e detajuara të Vasquez – të cilat na kredhin drejt e në festimet familjare dhe skenat e përditshme – pasqyrojnë përvojën afro-latine me një ëmbëlsi të veçantë, duke shqyrtuar pyetje dhe tema që kanë qenë më aktuale gjatë gjithë jetës së tij: emigracioni dhe identiteti kulturor. I rritur në Republikën Dominikane, ai emigroi në një moshë të re në Nju Xhersi, ku kuptoi se çfarë do të thotë të jetosh në dy “botë krejtësisht të ndryshme”. Pikturat e tij e gjejnë frymëzimin tek imazhet që ai kap gjatë vizitave në vendlindjen e tij, ku ai fotografon familjen dhe të panjohurit. Më vonë, ai i analizon imazhet në studion e tij, duke zgjedhur elementë të ndryshëm nga fotot përpara se të fillonte punën në kanavacë. 

Ndërsa arti i tij synon të nxjerrë në pah injorimin që u bëhet komuniteteve afro-latine ose stereotipizimin me të cilin etiketohen ato, ka disa pyetje kyçe që drejtojnë punën e tij, shprehet ai. “A mund ta ruaj dhe ta përfaqësoj kulturën time ashtu siç ajo ndihet? A mund t’i ndihmoj njerëzit që përfaqësoj të arrijnë atë nivel të caktuar dinjiteti? A mund t’i bëj ata të ndihen sikur janë më madhështorë, sesa janë në të vërtetë?”, pyet ai. Në fund të fundit, kjo, së bashku me angazhimin e tij ndaj përfaqësimit afro-latin në botën e artit, është “prioriteti i tij i parë”. Ai shpreson që “vepra të ndikojë në jetën e dikujt, ashtu siç ndikon tek unë”. 

Eva Recinos është gazetare e artit dhe e kulturës dhe shkrimtare e literaturës jotrilluese që jeton në Los Anxhelos. 

Read More

Thank you for subscribing. Please check your email for confirmation!

Please enter your email to check your subscription preferences for our newsletter

Subscribe
Invitation sent successfully!

Subscribe