Service95 Logo
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës
Issue #075 Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Anthurium flower on the Loewe spring/summer 2023 catwalk Loewe SS23, Alamy

Përse anthurium është lulja e preferuar e botës së modës

Anthurium nuk është një lule e brishte dhe në fishkje. E kuqja e petaleve të saj është e fortë, e ndritshme dhe me shkëlqim. Forma është skulpturore dhe e lakuar, me një pistil të verdhë mashkullor në qendër. Pjesërisht aliene, pjesërisht fantazi tropikale dhe pjesërisht skulpturë elegante, ajo është një lule për ata preferenca e të cilëve shkon përtej trëndafilave ose luleve të egra.

Pra, është e arsyeshme që bota e modës ka rënë në dashuri me anthuriumin, i quajtur ndonjëherë edhe lule flamingo. Një riprodhim i luleve ishte në qendër të sfilatës së koleksionit pranverë-verë 2023 të Loewe, ndërsa versionet e kuqe dhe të bardha u shfaqën në veshjet dhe çantat e markës. Ludovic de Saint Sernin e përdori atë për të zbukuruar qemerin e pantallonave, ndërsa Louis Vuitton zgjodhi një nuancë të kuqe anthuriumi për setin e shfaqjeve së tij.

Anthurium flower fashion images
Loewe SS23, Alamy; Glossier

Dhe tani anthuriumi ka lulëzuar edhe jashtë pasarelave. Zendaya dhe Emily Ratajkowski kanë filluar t’i veshin me kohë krijimet e Loewe, ndërsa Kendall Jenner mbante një anthurium në qafë. Lulja u vu re gjithashtu në dyqanin e ri të Glossier në Nju Jork. Nëse lulja e shqiponjës ka qenë prej shumë kohësh një sfond për selfie, anthuriumi mund të zërë vendin e saj në 2023.

Këta fansa të rinj i bashkohen një vargu të gjatë admiruesish të vjetër. Piktorja natyrale moderniste Georgia O’Keeffe pikturoi anthuriumin në vitin 1923, duke sjellë vizionin e saj lirik te kjo lule që të tërheq por dhe fal bukuri. Artisti amerikan Jim Dine (i njohur për interpretimin e tij piktural të artit pop) e pikturoi atë bardhezi, duke i dhënë një pamje të përhumbur. Robert Mapplethorpe bëri të njëjtën gjë: fotografitë e tij të gjetheve të lules duken si foto të marra nën një mikroskop. Fotografi legjendar i modës, Guy Bourdin, zgjodhi të frytshmen. Fotografia e tij e vitit 1986, me një anthurium të madh përpara imazhit të një notareje të zhveshur, është një lumturi e pastër verore seksi.

Me mbështetjen e këtyre ndjekësve të hershëm, nuk është për t’u habitur që anthuriumi u bë pjesë e një pamjeje shumë të kuruar floreale në vitet ‘70 dhe ‘80, e parë në disa vende kyçe, përfshirë Mr. Chows deri Studio 54.

Por asnjë krijues nuk e përdor anthuriumin thjesht për bukurinë e tij: simbolika e tij është gjithashtu një faktor i rëndësishëm. Petalet e kuqe dhe pistili i verdhë simbolizojnë dashurinë e pasionin dhe thuhet se përfaqësojnë shigjetat e Kupidit në mitologjinë greke. Për t’i komplikuar më tej kuptimet pas këtyre imazheve qëndron fakti se anthuriumi është një lule plot kontradikta. Ai përfaqëson dashurinë, por në të njëjtën kohë është toksik kur gëlltitet nga njerëzit dhe kafshët. Është jashtëzakonisht e vështirë që të kujdeseni për të, por – nëse mundeni – ai pastron ajrin. Nëse tërhiqeni nga pamja ose simbolika e tij, tani është koha të përpiqeni ta kultivoni atë. Mos harroni ta ujisni rregullisht dhe ta mbani larg maces.

Lauren Cochrane është shkrimtare me përvojë e modës për “The Guardian” dhe autore e librit The Ten

Read More

Subscribe