Service95 Logo
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes
Issue #086 “Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Mother Witch Oracle Deck and portrait of Bat For Lashes Motherwitch Oracle Deck © Flora Maclean

“Një hap drejt së panjohurës”: Letrat e reja parashikuese të Bat for Lashes

Letrat hapen në tavolinë para nesh sapo dalin nga kutia. Në nuanca pasteli të të gjelbrës së mentes dhe salmonit, ato shfaqin figura vallëzuese nëpër to. Ato përfshijnë gra dhe perëndesha, plaka dhe magjistare, vajza e nëna, përbindësha e të tjera, të gjitha me bojë të zezë e stil të dhëmbëzuar, sikur Basquiat dhe Chagall të ishin takuar së bashku dhe të kishin vendosur të krijonin këto letra parashikuese.

Letrat parashikuese Motherwitch janë krijimi i Natasha Khan, e njohur më shumë me emrin e saj skenik, Bat For Lashes. Gjatë karrierës pothuajse 20 vjeçare, këngëtarja dhe kantautorja e vlerësuar me shumë çmime nga industria muzikore ka prodhuar pesë albume studioje nën emrin e saj, albumin e kolonës zanore të Requiem për BBC, tre nominime në Mercury Prize dhe dy çmime Ivor Novello. E megjithatë Khan është një talente shumë-disiplinore, e cila krijon skenarë dhe drejton filma të shkurtër dhe video muzikore si dhe zhvillon pasionin e saj si një artiste e jashtëzakonshme vizuale. Është pikërisht kjo aftësia që ajo sjell të gjallë para nesh në letrat e saj.

Bat For Lashes Oracle deck

“Ato filluan si vizatime të thjeshta në një fletore të vogël, e cila ishte tepër medituese për mua. Hyra në një rrjedhë krijuese dhe këto imazhe thjesht më shfaqeshin përpara syve”, më tregon ajo teksa pi një çaj menteje në një kafene në East London. Khan filloi të vizatonte në vitin 2020, kur ajo ishte shtatzënë dhe në karantinë në Kaliforni. Ky kombinim nxori në pah dy ndjesi të forta krijuese tek ajo: një palëvizshmëri të detyruar dhe një nivel të paprecedent të lidhjes me feminilitetin e saj. “Për mua ka kuptim që gjërat që po vizatoja të ishin këto frangmente dhe copëza e asaj çka do të thotë të jesh një grua dhe arketipet e ndryshme femërore”, shprehet ajo, duke shtuar se mëmësia e re ka qenë një përvojë mjaft pjellore për krijimtarinë e saj, veçanërisht gjatë realizimit të albumit të saj të ardhshëm The Dream Of Delphi.

“Mëmësia të lidh ekstremisht me momentin sepse ti je gjithmonë duke iu përgjigjur kësaj qenies tjetër që është kaq gjallëruese dhe e lirë. Kur je e lidhur me diçka të tillë, ti bëhesh sërish fëmijë në mënyrën se si i sheh gjërat. Ndjeva sërish freskinë në zërin tim dhe aftësinë për të lënë veten të hedh një hap drejt së panjohurës”.

Khan i ka pëlqyer letrat tarot (përdorimi i letrave të ilustruara për të parashikuar fatin) që kur ishte një adoleshente. Ajo i lexon rregullisht letrat për veten e saj dhe për disa miq dhe admirues fatlumë. “Por njerëzit duhet të jenë të përgatitur për të vërtetën time pa pallavra”, thotë ajo duke qeshur. Për këto letra, ajo ka dhënë me detaje kuptime të shkruara për secilën letër, histori që qëndrojnë pas çdo imazhi dhe referenca për pjesë të tjera arti dhe muzike për të krijuar një përvojë gjithëpërfshirëse të rrëfimit.

Ajo qesh kur bëhet fjalë për nxjerrjen e afërt në treg të Motherwitch Oracle Deck. “E di që njerëzit do të mendojnë se unë jam një boheme e çmendur”, shprehet ajo duke buzëqeshur. “Por jam në të dyzetat dhe tashmë një nënë dhe kjo gjë më ka dhënë një lloj të ri vetbesimi. Nëse i kushtoj shumë vëmendje mendimit të dikujt, çfarë do të thotë kjo për mendimin që unë kam për veten? Do i qëndroj besnike të vërtetës rreth vetes sime dhe asaj që unë di se jam dhe asgjë tjetër nuk ka rëndësi”.
Porosit letrat Motherwitch Oracle Deck nga Natasha Khan

Marie-Claire Chappet është gazetare e arteve dhe kulturës që jeton në Londër dhe redaktore kontribuese në “Harper’s Bazaar”

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe