Service95 Logo
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak
Issue #078 Mënyra se si punoj... Elif Shafak

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Author Elif Shafak Elif Shafak © Pål Hansen

Mënyra se si punoj... Elif Shafak

serinë tonë të re, ne vështrojmë sendet, vendet dhe njerëzit që frymëzojnë jetën profesionale të një krijuesi. Marie Claire Chappet takon Elif Shafak   

Romancierja e vlerësuar me çmime dhe aktivistja Elif Shafak, krijon botë imagjinare e intensive, dhe është gjithashtu një avokate e guximshme për ndryshimin. Shkrimtarja turko-britanike, e lindur në Francë, e rritur në Turqi, por që tani jeton në Londër, ka shkruar 19 romane dhe ese, duke përfshirë librin e fundit The Island Of Missing Trees në listën e përzgjedhur për çmimin Women’s Prize for Fiction. Ajo është një kundërshtare e hapur e regjimit aktual turk dhe një avokate e zjarrtë e çlirimit të grave. Në këtë artikull ajo flet me Service95 për shkrimet në kafene të mbushura me njerëz, besëtytni dhe dashurinë e saj për muzikën death metal.

Portobello road, London, food at Karaway cafe in London
Portobello Road; Karaway

Mbi kushtet e punës... Unë punoj si në shtëpi ashtu edhe në kafene të mbushura plot njerëz. E kam bërë zakon që nga koha në Stamboll, ku më pëlqente të punoja në furra të vogla buke me ajrin e ngopur nga aroma e bukës dhe byrekut. Nuk mund të punoj në hapësira jashtëzakonisht të pastra, të rregullta dhe të sterilizuara ku mbretëron heshtja e plotë, sepse më bëjnë nervoze. Më pëlqen të dëgjoj zhurmat e qytetit ose tingujt e natyrës. Në Londër më pëlqejnë kafenetë në Portobello Road dhe Borough Market. Të gjithë duhet të kalojnë më shumë kohë aty; janë vende të bukura. Më pëlqejnë furrat Karaway, Bread Ahead dhe Borough Olives për ullinjtë.

Album artwork for metal bands Opeth, Jinjer and Lorna Shore
Opeth; Jinjer; Lorna Shore

Mbi muzikën... Kur punoj, zakonisht dëgjoj death metal melodik, industrial metal, Viking metal and metalcore. Njerëzit habiten gjithmonë që një grua turke në moshë të mesme dëgjon këtë lloj muzike! Por mua gjithmonë më ka pëlqyer heavy metal: Lorna Shore, Arch Enemy, Nightwish, Opeth, The Halo Effect, Amon Amarth dhe grupi ukrainas i muzikës metal Jinjer janë veçanërisht të mrekullueshëm.

Petra, Jourdan
Petra © Spencer Davis

Mbi udhëtimet... E bukura e udhëtimeve është se na lejon të përjetojmë kultura dhe vende që janë shumë të ndryshme nga vendi prej nga vijmë. Na bën të kuptojmë se sa të ngjashëm jemi si qenie njerëzore, nga lindja në perëndim, sa të ngjashme janë gëzimet dhe dhimbjet, historitë dhe heshtjet tona. Nga San Sebastián në Siçili, nga Petra në Selanik, nga Montreali në Arizona e në Damask, kam mësuar shumë nga udhëtimet e mia.

Mbi të mësuarit dhe të dëgjuarit… Më pëlqen të mësoj nga shumë disiplina: histori, arkeologji, filozofi dhe shkenca politike, por gjithashtu më pëlqen të lexoj libra gatimi dhe romane komike. Nuk mendoj se ka dallim mes letërsisë elitare dhe asaj më pak elitare. Kush e bën këtë dallim? Një kuriozitet fëmijëror duhet mbajtur gjithmonë në qendër të letërsisë. Më pëlqen gjithashtu të dëgjoj radion dhe podkaste: Mund të dëgjoj dhe të eci për orë të tëra. Ndër podkastet e mia të preferuara janë Where Should We Begin?, The Guilty Feminist, How To Fail, The Rest Is Politics nga Esther Perel dhe In Our Time ngaMelvyn Bragg.

River Thames, Oxford UK
River Thames, Oxford, Alamy

Mbi frymëzimin… Nëse kam nevojë për motivim krijues bëj një shëtitje përgjatë lumit Tamiz në Oksford ose Londër. Ne jemi bërë prej uji dhe asgjë tjetër nuk na flet thellë si uji. Unë u rrita nga një gjyshe “lindore” shumë tradicionale dhe supersticioze që fliste me ujin. Më ka mbetur në mendja teksa e shikoja të bisedonte çdo ditë me një tas me ujë.

Emma Corrin playing Orlanda at the Garrick Theatre
Emma Corrin, Orlando, Garrick Theatre © Marc Brenner

Mbi kulturën… Më pëlqejnë filmat, ekspozitat, teatri dhe muzikalet. Kohët e fundit shkova për të parë Orlandon në Garrick Theatre në Londër me Emma Corrin. Ishte përrallore. Pastaj nuk ndaloj së lexuari kur punoj. Ka shumë libra që nuk më lënë kurrë, por gjithmonë do të ketë vend për The Masnavi nga Rumi dhe Leaves Of Grass nga Walt Whitman.

Images of Creed perfume, the Grand Bazaar in Istanbul, Turkey and a ring designed by Sevan Bicakci
Creed; Grand Bazaar Istanbul, Alamy; Sevan Biçakçi

Mbi modën… Ndonjëherë kaloj ditë të tëra me pizhame duke lexuar dhe shkruar. Unë vesh shumë rroba të zeza, por më pëlqejnë stolitë me ngjyra të ndezura, veçanërisht gurët bruz dhe lapis lazuli blu. Edhe unazat e mëdha prej argjendi! Në Stamboll shkoj gjithmonë në Grand Bazaar për të vizituar disa argjendarë të vjetër që njoh. Më pëlqen shumë të bisedoj me ta. I vlerësoj shumë dizajnet e stilistit turko-armen të bizhuterive Sevan Biçakçi. Dhe më pëlqejnë aromat uniseks që lidhen me pemët, ujin dhe malet. Creed ka disa parfume të mrekullueshme që më pëlqejnë shumë.

Portrait of author Elif Shafak and book cover
Elif Shafak © Ferhat Elik (2021)

Mbi këshillën më të mirë të karrierës… Kur je një vajzë e rritur në një kulturë patriarkale, të jepen vazhdimisht “këshilla për karrierën” nga njerëz që të shikojnë me përçmim, të nënçmojnë dhe që duan të të përbuzin. Këta njerëz e fillojnë çdo fjali duke shpjeguar se çfarë nuk mund të bësh dhe kush nuk mund të bëhesh. Gjëja më e mençur që kam mësuar ndër vite është të mos dëgjoj këshilla të këqija.

Marie-Claire Chappet është gazetare e arteve dhe kulturës që jeton në Londër dhe redaktore kontribuese në “Harper’s Bazaar”

Read More

Subscribe