Service95 Logo
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë
Issue #077 Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Women running into the sea © Tamara Lichtenstein/Trunk Archive

Lëvizja në rritje dhe shpirti solidar i grave pa fëmijë

Që në moshë të re, Ruby Warrington e dinte se nuk donte të bëhej nënë. Ajo gjithashtu e dinte se shumica e njerëzve e konsideronin dhe ende e konsiderojnë pozicionin e saj si anormal dhe madje egoist. Pse, sipas opinionit të përgjithshëm, një grua nuk do të dëshironte të lindte?

Kjo pyetje e ka bezdisur Warrington gjatë gjithë jetës dhe karrierës së saj, duke e bërë shpesh të ndjehet e papërshtatshme dhe në ankth. Kjo gjithashtu e nxiti të shtronte pyetjen: “Pse duhet që të gjitha gratë të përqafojnë konceptin e amësisë? Dhe përse pasionet, interesat dhe dëshirat e tjera të tyre nuk konsiderohen po aq të barabarta dhe të vlefshme?

Women Without Kids Book Cover

Në librin e saj të fundit Women Without Kids, shkrimtarja e lindur në Britaninë e Madhe, por që jeton në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, përpiqet të japë një përgjigje dhe “të bëjë paqe me të gjitha këto”, siç shkruan ajo.

Dhe jo vetëm për veten e saj. Duke ndërthurur përvojën e saj personale me hulumtimet socio-ekonomike dhe perspektivat historike, Women Without Kids përshkruan një tablo më të gjerë të grave që kanë refuzuar amësinë, duke krijuar një lëvizje të tërë motërie, siç thotë Warrington. 

“Për një kohë të gjatë ka mbizotëruar ideja se të pasurit fëmijë ishte qëllimi kryesor dhe ‘natyror’ i një gruaje, e vetmja mënyrë e vërtetë për t’u ndjerë e përmbushur në jetë. Por shifrat tregojnë një histori krejt ndryshe. E vërteta është se gjithnjë e më shumë gra në mbarë botën po zgjedhin të mos bëhen nëna; megjithatë ne priremi të mos flasim për këtë çështje. Shpresoj që libri im ta fillojë një të tillë”, shpjegon ajo.

Në fakt, sipas një studimi të publikuar nga Qendra Kombëtare e Statistikave Shëndetësore të CDC-së mbi 40% e të gjitha grave të moshës 15 deri në 49 vjeç në Shtetet e Bashkuara nuk kanë fëmijë. Shkalla e lindjeve në Evropë ra në nivelet më të ulëta historike në vitin 2020, kur lindën 4,07 milionë foshnje krahasuar me 4,17 milionë në vitin 2019, në përputhje me një prirje në rënie që filloi në vitin 2008. Normat e fertilitetit gjithashtu kanë rënë në mënyrë të qëndrueshme globalisht që nga vitet 1970.

“Me pak fjalë, gjërat po ndryshojnë”, shton ajo. “Për shumë prej nesh, është një zgjedhje e vetëdijshme”. Siç thekson Warrington në hulumtimin e saj gjithëpërfshirës, ka faktorë të ndryshëm që ndikojnë në këtë zgjedhje: mungesa e një partneri ose pamundësia për të përballuar trajtimet e infertilitetit, por edhe shqetësimet mjedisore në rritje, paqëndrueshmëria financiare dhe kostoja e kujdesit për fëmijët. Dhe, po aq e rëndësishme, liria personale. “Gratë kanë më shumë pushtet mbi jetën e tyre. Patriarkati ka rënë”, vijon ajo.

Warrington analizon mungesën e të qenit nënë në të gjitha shtresat dhe aspektet e saj. Nga debutimi i ideologjisë pronataliste se prindërit janë njerëz “më të mirë” deri te “spektri i amësisë”, pra, ideja se dëshira e individit për të qenë prindër ndikohet nga faktorë socio-ekonomikë dhe kulturorë në vend që të jetë diçka e lindur, deri tek evolucioni seksual që gratë pa fëmijë po mishërojnë, duke “refuzuar detyrimin biologjik për të lindur”. Women Without Kids është në fund të fundit një ode e gëzueshme për vetëpranimin, me ose pa fëmijë.

“Ndërsa ishte e rëndësishme për mua t’u drejtohesha grave që kanë refuzuar amësinë, nuk dua që libri im të shihet si një lojë ‘ne kundër tyre’. Ne jemi të gjithë qenie njerëzore që përpiqemi të marrim vendimet më të mira shpesh në rrethana shumë të vështira. Asnjëra palë nuk është ideale, por besoj se për të arritur ndonjë progres të vërtetë pozitiv është e rëndësishme që të dyja të konsiderohen njësoj të vlefshme. Është koha për ta eliminuar këtë presion”.

Në fund të fundit, shkrimi i librit ishte gjithashtu një mundësi për të mësuar. “Kur arrita të 40-at dhe fillova të shkruaja Women Without Kids, kuptova se nuk isha e penduar që nuk kisha bërë fëmijë”, përfundon ajo. “Nuk u ndjeva se po më mungonte diçka. Jam mirënjohëse që kam arritur të bëj jetën që doja”.

Marianna Cerini është shkrimtare e pavarur që shkruan për revistat “Conde Nast Traveler”, “BBC Travel”, “CNN Style” dhe “Fortune”

Read More

Subscribe