Service95 Logo
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim
Issue #073 Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

images of women in South Korea participating in 4B feminist protests and mass weddings Getty Images

Lëvizja feministe koreanojugore 4B: Një shpjegim

Romani i Cho Nam-Joo i vitit 2016, Kim Jiyoung, Born 1982, është një libër tronditës, që flet për përvojat e përditshme të çdo gruaje që kanë të bëjnë me episodet e vazhdueshme të seksizmit, pabarazisë dhe mizogjinisë në Korenë e Jugut të ditëve tona. Por është gjithashtu libri që ndihmoi në fillimin e lëvizjes 4B në vend, sepse, ashtu si heroina e Nam-Joo, gratë koreanojugore nuk mund të duronin më.

Të indinjuara nga diskriminimi gjinor që përshkon çdo cep të shoqërisë, ndjekëset e lëvizjes 4B nuk duan vetëm të luftojnë patriarkalin, por ta çrrënjosin plotësisht atë. Përveç romanit të Nam-Joo, lëvizja 4B u frymëzua nga fushata Escape The Corset që u mbajt në vend në 2017, falë pionierëve si Jeon Bora, e cila fotografoi disa nga gratë që rruan kokën në shenjë proteste ose Summer Lee që filmoi veten pa grim, e veshur me rroba të gjera të meshkujve. Të dyja u përpoqën të dokumentonin përpjekjen e grave të Koresë së Jugut për t’u çliruar nga dominimi mashkullor dhe për të ndihmuar në tërheqjen e më shumë ndjekësve pranë lëvizjes 4B.

Lëvizja 4B bazohet në katër parime: Bihon (thuaju jo martesave heteroseksuale), Bichulsan (jo lindjes së fëmijëve), Biyeonae (jo takimeve romantike) dhe Bisekseu (jo marrëdhënieve seksuale heteroseksuale). Mbështetëset e lëvizjes, të tilla si YouTuber-et Lina Bae (një influencuese e bukurisërrëfen përvojat e saj rreth standardeve të paarritshme të bukurisë) dhe Baek Ha-Na e Jung Se-Young, postojnë përditësime mbi qëllimet dhe përparimin e saj. “Pasi studiova feminizmin dhe duke pasur në mendje idenë për të mos u martuar, fillova ta jetoja jetën time duke u fokusuar më shumë te vetvetja”, thotë Ha-Na, ndërsa vendimi i Se-Young për të mos u martuar u ndikua duke parë se si nëna dhe gjyshja e saj trajtoheshin si “vartëse” në familjen e saj. Protestat zhvillohen online dhe në qytete anembanë vendit. Një tubim për të drejtat e grave në Seul në vitin 2018 zgjati 33 orë, ku gratë njëra-pas tjetrës ngjiteshin në skenë për të ndarë përvojat e tyre të abuzimit gjinor.

Perëndimi shpesh e sheh Korenë e Jugut përmes lenteve pozitive. Është një shtet i ndërtuar mbi dinjitetin, respektin, grupet e buzëqeshura K-pop, teknologjinë inovative dhe sigurisht më liberal se fqinji i saj verior. Megjithatë, Koreja e Jugut ka një histori të gjatë të shtypjes së grave.

Gjatë Luftës Koreane në vitet 1950-1953, ushtarët, për hir të sigurisë së tyre, i detyronin gratë të ecnin nëpër rrugë ku mendohej se mund të kishte mina. Ndërmjet viteve 1953 dhe 2021 aborti ishte i paligjshëm në shumicën e rasteve. Një studim i kryer në 2015 nga qeveria e Koresë së Jugut tregoi se pothuajse 80% e grave kishin përjetuar ngacmime seksuale në vendin e punës. Krimet dixhitale, duke përfshirë përndjekjet dhe ngacmimet seksuale, të tilla si molka, akti i marrjes së fotografive nga poshtë fustanit dhe filmimi fshehurazi i grave në tualete, janë të shfrenuara. Sipas ligjeve aktuale, burrat e akuzuar për përndjekje mund t’u kërkojnë viktimave të tyre të heqin dorë nga akuzat dhe vitin e kaluar, një burrë vrau ish-kolegen e tij sepse ajo refuzoi ta bënte këtë.

Indeksin Global të Hendekut Gjinor të Forumit Ekonomik Botëror në vitin 2022, Koreja e Jugut u rendit e 99-ta nga 146 shtete për barazinë gjinore. Një artikull i botuar në janar 2023 në gazetën The Sisa Times zbuloi se 65% e grave në vend nuk duan të kenë fëmijë; rreth 42% nuk ​​duan të martohen dhe, nga këto, 80% përmendin dhunën në familje si arsyen kryesore.

Presidenti aktual Yoon Suk-Yeol është zotuar të mbyllë Ministrinë e Barazisë Gjinore dhe Familjes, e cila mbështet gratë dhe viktimat e dhunës seksuale, duke pretenduar se i trajton meshkujt si “shkelës të mundshëm seksualë”. Nëntorin e kaluar, media lokale raportoi se qeveria “Suk-Yeol” eliminoi shprehjet “barazi gjinore” dhe “pakica seksuale” nga tekstet shkollore. Në librin e saj të ri, Flowers Of Fire, gazetarja koreanojugore Hawon Jung eksploron zhvillimin e fundit të lëvizjeve feministe. Kur e pyes se çfarë mendon se do të arrijë lëvizja 4B, Jung përmend një citim të shprehur në librin e saj nga Lee Na-Young, një profesoreshë sociologjie pranë Universitetit Chung-Ang në Seul: “Normat patriarkale në Korenë e Jugut, duke pasur parasysh statusin e saj ekonomik dhe nivelin arsimor të grave, janë aq të papajtueshme saqë rezistenca kundër tyre priret të jetë po aq intensive. Lëvizjet si 4B janë një mesazh paralajmërues se gratë janë të gatshme të bojkotojnë marrëdhëniet romantike nëse shoqëria dhe burrat nuk ndryshojnë”.

Simon Coates është shkrimtar dhe artist që jeton në Londër, i cili ka shkruar për revista të ndryshme, duke përfshirë “The New European” dhe gazetën skoceze “The National”.

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe