Service95 Logo
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë
Issue #082 Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Grid image featuring 16 sex dolls Girlfriend 1 (2001) © Elena Dorfman

Kukullat e seksit dhe operacionet: Një standard i ri i bukurisë

Fotografia ‘Rebecca 2’në pamje të parë është një imazh i padëmshëm: një grua e ulur në një karrige të thurur, me këmbët e kryqëzuara e me taka bezhë. Por po ta vështrosh nga afër, njëri kyç i këmbës është kthyer në mënyrë të çuditshme, ndërsa tjetri çuditërisht pa ngjyrë. Në të vërtetë ‘gruaja’ nuk është reale. Fotografia është pjesë e librit të botuar në 2005, Still Lovers, të Elena Dorfman, ku një sërë imazhesh dokumentojnë lidhjen midis kukullave të palëvizshme të seksit dhe pronarëve të tyre.

Image of sex doll's legs
Rebecca 2 (2001) © Elena Dorfman

Pas pothuajse 20 vitesh, gjërat kanë ndryshuar. Tani, kukullat e seksit janë në gjendje të flasin, të kapsallitin sytë dhe të ofshajnë, e madje disa modele mund të ofrojnë edhe veçori të ngrohjes së trupit. Ndërsa kukullat e seksit ngjajnë çdo herë e më shumë me njeriun, numri i grave që përdorin plot silikon, duke imituar një estetikë të kukullave të seksit, është rritur gjithashtu. Sipas një raporti të American Society Of Plastic Surgeons, ndërhyrjet estetike kirurgjikale u rritën me 22% nga viti 2000 në 2020 dhe ato minimale invazive me 131% vetëm në SHBA.

Lind pyetja, pse në epokën kur gratë duhet të ishin më të lira se kurrë, ato ende janë në kërkim të arritjes së standardeve të pamundura të bukurisë, mbase të mishëruara në mënyrën më të mirë te robotët e seksit?

Një hundë e ngritur, buzë të mëdha që shkëlqejnë, gjoks pamundësisht i madh silikoni dhe të pasme që ndahen nga një bel shumë i hollë: është ky përshkrimi që mund të paraqesë si robotët e seksit të reklamuar në faqet e kompanive të robotëve, por edhe gratë të cilat i janë nënshtruar modifikimeve thelbësore të trupit. BBL – Ngritja braziliane e të pasmeve – është procedura në të cilën dhjami merret në pjesë të tjera të trupit dhe vendoset në të pasme. Zmadhimi i gjoksit përfshin vendosjen e implanteve të silikonit qoftë mbi ose nën muskujt e kraharorit, ndërsa me rinoplasti hunda hapet e më pas gdhendet sipas dëshirës.Megjithatë, rezultatet, ashtu si fotografitë e Dorfman, mund të jenë të frikshme.

“Shumica e njerëzve duan të duken me përmasa të rregullta, por do të thosha se mbase një në njëqind do të ketë të pasmet më të mëdha të mundshme dhe belin më të hollë të mundshëm. Por asnjë nuk lind me përmasa të tilla”, shpjegoi Dr. Michael Salzhauer. I njohur më mirë nga pseudonimi i tij, Dr. Miami, Salzhauer është një ndër kirurgët kozmetikë më të njohur i specializuar në përmirësimin e formave trupore, e cila ka ardhur falë aftësive të tij në sallën e operimit, por gjithashtu edhe nga ndjekësit e kultit të tij në rrjetet sociale (të paktën 2.7 milionë ndjekës në TikTok dhe 1.5 milionë në Instagram). Sipas një studimi të vitit 2021, 90% e të gjithë pacientëve të operacioneve kozmetike janë gra. Në të gjitha ato, përdorimi i operacionit plastik për të kombinuar standardet shoqërore të bukurisë është universal.

Sex dolls
Alamy

Dr. Miami pranon vetëm paciente femra, një zgjedhje që ai e justifikon duke thënë se ajo vjen nga “kënaqësia personale, duke i bërë gratë të ndihen mirë me trupin e tyre... veçanërisht gratë të cilat kishin vetëbesim të ulët para ndërhyrjes”.

Ai s’ka asnjë dyshim mbi arsyen kryesore të vështrimeve të rrepta mbi trupin me të cilat gratë përballen. “Rrjetet sociale”, thotë ai pa hezitim. Dhe kjo mbështetet edhe nga statistikat. Një studim i vitit 2022 nga American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery (AAFPRS) gjeti se 79% e kirurgëve plastikë të AAFPRS-së raportojnë se pacientët e tyre po kërkonin të bënin ndërhyrje kozmetike për t’u dukur më mirë në selfiet e tyre.

Studimet e publikuara në revista të ndryshme mbi psikologjinë në vitet 2016, 2019 dhe 2021 kanë analizuar lidhjen mes përdorimit të rrjeteve sociale e imazhit të trupit dhe kanë arritur në përfundimin se këto rrjete gjithashtu kanë kontribuar në varfërimin e imazhit të trupit te vajzat. Lëvizja për shndërrimin e trupit të femrës për të ngjasuar me një kukull të fryrë është ajo çka shumë njerëz si Judith Regan – botuese e librit autobiografik të aktores së filmave për të rritur Jena Jameson, How To Make Love Like A Porn Star – ia kanë atribuar ‘pornoizimit’ të shoqërisë. Që në vitin 2005, Regan u shpreh për CBS, “Besoj se ekziston një pornoizim i shoqërisë... ajo që dua të them është se nëse sheh çdo gjë që ndodh në kulturën e përgjithshme, do të vësh re femra pothuajse të zhveshura, me ndërhyrje, të veshura si prostituta, pornostare, e të tjera dhe se kjo është e shumë pranueshme nga shoqëria”. Dhe, mesa duket, ekziston edhe një audiencë e zellshme për përmbajtjen e kësaj kulture; libri i Jena Jameson ishte në listën e botimeve më të shitura të New York Times për më shumë se gjashtë javë.

Po, a nuk është më mirë që gratë të jenë aktive në kontrollin e seksualitetit të tyre, sesa thjesht objekte pasive për kënaqësinë mashkullore?

Modelja Emily Ratajkowski, ndoshta pa qëllim, u kthye në imazhin e një lëvizjeje të re të feminizmit ‘të zgjedhjes’. Kur në 2013, ajo u shfaq e zhveshur në videon muzikore të Blurred Lines nga Robin Thicke, ishte nxitja të cilën Ratajkowski pranon se është shembulli perfekt i politikës së saj. “Kam qenë dëshmitarja e hershme e feminizmit të zgjedhjes, duke qenë se kam besuar se mund ta quash feminizëm nëse është zgjedhja jote. Edhe nëse dëshiron të zhvishesh ose të vishesh në një mënyrë të caktuar, kjo mund të jetë shumë fuqizuese. Në Blurred Lines, unë u bëra dëshmitare e kësaj... u bëra e famshme për faktin që ndihesha rehat me imazhin dhe trupin tim”, shpjegoi ajo në një intervistë të vitit 2021 për The New Yorker.

Por më pas ajo publikoi koleksionin e saj të eseve të titulluar My Body, në të cilin ajo qartësisht ndryshon qëndrimin e saj. Ratajkowski eksploron se si vetobjektivizimi i saj, që më parë e cilësoi si fuqizues, ishte thjesht një mundësi tjetër që burrat ta shihnin atë vetëm si një objekt seksual: “Çfarë ndodh kur ti je thjesht një objekt për t’u vështruar? Kjo mund të jetë e kundërta e fuqizimit... [Modelingu] është një ekonomi fuqie dhe parash të vërteta, i cili vërtitet rreth burrave dhe dëshirave të tyre”, u shpreh Ratajkowski për The New Statesman në 2021.

Dikush mund të argumentojë se pornografia, ashtu si modelingu, jep imazhin jo të vërtetë se gratë nuk duhet të jenë vetëm një objekt seksual por duhet ta shijojnë atë. Dhe, ashtu si modelingu, pornografia zë një kapital shumë të madh kulturor në shoqëri. Në vitin 2019, nga një studim i kryer nga The Shift Project, u zbulua se videot pornografike arrinin deri në 27% të të gjitha videove në internet. Të gjendura në përmbajtjet e stiluara dhe të prodhuara me shumicë, idealet e bukurisë të shpalosura nëpër këto faqe interneti jashtëzakonisht popullore mund t’i atribuohen seksit dhe racës së atyre që qëndrojnë pas tyre.

Make Love Not Porn

“Industria e përgjithshme e pornografisë prodhohet, menaxhohet, drejtohet dhe filmohet kryesisht nga pikëpamja e meshkujve të bardhë”, deklaroi Cindy Gallop, themeluese e faqes së internetit me përmbajtje për të rritur MakeLoveNotPorn. Deklarata e misionit të kompanisë në faqen e saj të internetit thotë “Seksi i botës reale nuk është porno. Pornografia është argëtim performues. Nëse pornoja është një film i suksesshëm i Hollivudit, atëherë MLNP është dokumentari”. Sipas saj, arsyetimi i Gallop në lidhje me moralin e kompanisë është i nevojshëm, duke qenë se shumica e përmbajtjes për të rritur është monopolizuar. “Industria e pornografisë dominohet nga një kompani e vetme e quajtur MindGeek e cila zotëron çdo gjë: Pornhub, YouPorn, RedTube, Sex.com, Men.com, Brazzers etj.”

Faqja e analizimit të trafikut në internet SimilarWeb listoi faqen Pornhub të internetit në vendin e 12-të të faqeve më të shikuara globalisht për muajin qershor 2023 me rreth 2.6 miliardë vizitorë (i paraprirë nga XVideos.com, e cila rrëmbeu vendin e 11-të me 3 milion vizitorë më shumë). Këto shifra sjellin të ardhura të mëdha – sipas faqes analitike Statista, të ardhurat e industrisë së përmbajtjes për të rritur në internet parashikohen të kalojnë 1 miliardë dollarë deri në fund të vitit 2023. Fuqia që kanë akumular këto kompani të dominuara nga meshkujt, e rrjedhimisht edhe mungesa e një hapësire të barabartë dhe gjithëpërfshirëse, është shqetësuese për Gallop. “Kam shumë mikesha – pornografiste gra dhe queer – të cilat janë artiste të pavarura brilante dhe barriera e ngritur nga MindGeek mbi industrinë do të thotë se ato nuk mund ta arrijnë shikueshmërinë, numrat dhe të ardhurat që meritojnë”. Duke theksuar rëndësinë e filmave porno të drejtuar nga gratë, ajo sqaron se “seksi përmes lentes së femrave është i hareshëm. Është festiv dhe emocionues. Është prekës dhe intim. Ky është seksi që ne nuk e shohim shpesh, sepse në krye të industrisë është një grup djemsh të bardhë të cilët u flasin disa djemve të tjerë të bardhë që nuk duan t’i lejojnë gratë t’i afrohen derës së kësaj industrie”.

Image of sex doll dressed up
Alamy

Ashtu si industria e pornografisë dhe kirurgjisë plastike, edhe industria e kukullave të seksit ka pësuar rritje. Edhe pse, çka është interesante, kjo nuk është e kufizuar vetëm për meshkujt. Sipas një studimi të vitit 2022 nga BedBible, 9.7% e burrave amerikanë mbi 18 vjeç (rreth 9.8 milionë burra) dhe 6.1% e grave (rreth 6.5 milionë gra) kanë blerë dhe zotërojnë një kukull seksi. I njëjti studim zbuloi se pavarësisht një rritjeje mesatare vit pas viti prej 33%, industria e kukullave të seksit pati një rritje të shpejtë gjatë pandemisë së Covid-19. Me një rritje prej 75%, 2020 ishte një vit me përfitime rekord kur u shitën kukulla seksi me vlerë rreth 2.86 miliardë dollarë.

Për Dorfman, joshja më e madhe e serisë së saj origjinale vinte nga pamja jo-elegante e kukullave. “Tegelat dukeshin qartë. Mund të shihje të gjitha deformimet në trupat e tyre”, shprehet ajo. Mund të duket ironike, por shumë gra kanë rezultuar me shumë vraga në trup pas procedurave për të arritur qëllimet e tyre estetike, ndërsa kukullat janë bërë të ngjashmet e tyre hiperperfekte.

Reperja Cardi B tregon për GQ në 2018 se si kombinimi i tradhtisë së një të dashuri të mëparshëm me një grua e cila “kishte të pasme të mëdha” dhe punës së saj në një ‘strip club’ ku gratë me vithe të mëdha fitonin më shumë para, bëri që ajo të konsideronte injeksionet e paligjshme në të pasme. Cardi tha se në një bodrum të panjohur dhe pa dritë në lagjen Queens, i pagoi 800 dollarë një gruaje pa asnjë përvojë mjekësore për të injektuar biopolimere në vithet e saj. “Ishe një dhimbje e tmerrshme... dhe kisha rrjedhje deri në pesë ditë pas injeksionit”. Gjithashtu, reperja Nicki Minaj ka rrëfyer gjatë një podkasti në 2022 me Joe Budden, rreth marrjes së “gjilpërave në tule” në fillimet e karrierës së saj, duke thënë se “… kjo është mënyra se si duhet të dukesh në kulturën e repit”.

Image of bald sex doll heads
Alamy

Megjithatë, rreziqet po dokumentohen çdo herë e më shumë. Në intervistën e saj të sipërpërmendur me GQ, Cardi B kujton se çfarë i ndodhi kur planifikoi të kthehej për një rregullim të vogël. “Kur po afrohej koha për ta bërë, zonjën e kishin futur brenda, sepse me sa duket, dikush kishte vdekur. Epo, dikush kishte vdekur në tavolinën e saj të punës”.

Megjithatë, kërkimi për perfeksionin në kukullat e seksit është shumë më i drejtpërdrejtë. Në Doll Forum, një panel diskutimi në internet ku mblidhen zotëruesit e kukullave të seksit, një anëtar kërkon këshilla: “Mendoj se jam gati të projektoj kukullën e radhës. Kukulla ime e parë ishte e lehtë sepse ajo i ngjante (shumë) ishit tim dhe dashurisë së jetës sime”. Në një bisedë tjetër, të quajtur ‘The Life of Alita’ e cila nisi në 2020 dhe është mbushur me postime të përditshme, secila prej tyre dokumenton me tekste dhe imazhe një ditë në jetën e kukullës së seksit Alita. Postimi i parë i panelit është mbushur me një përshkrim të gjatë e të detajuar të historisë së Alitës (për ato që janë kureshtarë, ajo është një mësuese kërcimi e lindur në Paris, e cila takoi pronarin e saj, “një djalë me bluzën sportive të Paris St Germain dhe një palë patina” në një restorant në veri të Nju Jorkut ku “ata ranë në dashuri” me shikimin e parë.

Alamy

Për një përdorues tjetër, fantazia qëndron në një dinamikë ndryshe. “Tërhiqem më shumë nga fantazia e errët e ‘ZOTËRIMIT’ të kukullës së seksit, sesa nga pretendimi se është ‘e dashura ime plastike’... mund të thuhet se po eksploroj një dinamikë tjetër, në krahasim me të tjerët në këtë forum, por dashuritë tona janë dizenjuar për të përmbushur fantazitë tona më të errëta”.

Është një anë e teknologjisë e cila sipas Gallop “ka të bëjë me qëndrimin tonë sa më larg nga njëri-tjetri dhe në botët tona robotike dhe të automatizuara. Ana me të cilën merremi unë dhe themelueset e tjera synon përdorimin e teknologjisë për t’u kujdesur dhe përmirësuar lidhjet njerëzore në botën reale”.

Në vetvete, ideja për zotërimin nga një burrë të një kukulle të cilën ai e ka përshtatur sipas preferencave të tij seksuale sjell ndërmend konceptet e dominimit mashkullor, fuqisë dhe shtypjes patriarkale – tema të cila janë faktor në mënyrën se si gratë formojnë opinionet mbi trupin e tyre dhe se çfarë i bën ato estetikisht tërheqëse. Në librin e Annette Lynch, Porn Chic: Exploring The Contours Of Raunch Eroticism, autorja shkruan se shoqëria duhet “të pyesë veten nëse gratë janë të lira të ushtrojnë zgjedhjen e tyre brenda një sistemi patriarkal të imponuar të modestisë dhe objektivizimit seksual”. Një mendim i tillë, i përcaktuar nga Lynch si ‘objektivizim seksual’, është “prirja e kulturës popullore në të cilën gratë dhe vajzat marrin pjesë në objektivizimin e tyre, duke përjetuar një shkallë të kufizuar fuqizimi bazuar në aftësitë e tyre të rritura për të tërhequr vështrimin dhe dëshirën mashkullore”.

Mbase e vërteta e hidhur është se shoqëria nuk është rritur ende përtej vështrimit mashkullor dhe kështu vështrimi vazhdon të mbartë ndikim kulturor. Në të njëjtën mënyrë me të cilën zotëruesit meshkuj të robotëve të seksit zgjedhin fytyrën perfeke, trupin dhe zërin për kukullat e tyre, gratë bëjnë të njëjtën gjë kur ato zgjedhin implantin 100cc, 150cc ose 200cc. Ndryshimi i vetëm? Ndërsa robotët e seksit sa vijnë e bëhen më realë dhe të parrezikshëm, gratë që i nënshtrohen procedurave të ndryshimit të trupit nuk kanë garanci nëse do të zgjohen më.

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe