Service95 Logo
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus
Issue #076 Kjo risi unike... Black Venus

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Black Venus exhibition images

Kjo risi unike... Black Venus

Black Venus, një ekspozitë e re e organizuar në Somerset House dhe e kuruar nga Aindrea Emelife, bashkon veprat e 18 artisteve femra dhe jogjinore me ngjyrë për të shqyrtuar përfaqësimin historik dhe ndryshimin e imazhit të grave me ngjyrë në kulturën vizuale. Në prag të inaugurimit të saj, Emelife e lindur në Londër, një nga kuratoret e reja më premtuese të botës së artit, flet me Funmi Fetto, kryeredaktore globale e Service95, për rëndësinë e rikthimit të përfaqësimit të gruas me ngjyrë

“Kur studioja për art në Courtauld Institute of Art në Londër, gjithmonë pyesja veten pse nuk kishte më shumë përfaqësim të artisteve me ngjyrë. Kur e zeza filloi të shfaqej për herë të parë, ajo zakonisht përçohej përmes vështrimit të meshkujve të bardhë, gjë që e ndërlikon mënyrën se si shiheshin njerëzit me ngjyrë. Por ndërsa e zeza kalon pa u vënë re, gratë me ngjyrë nuk vihen re dy herë më shumë. Gratë janë anashkaluar ose fshirë gjithmonë nga historia dhe e njëjta gjë vlen edhe për njerëzit me ngjyrë, kështu që ky aspekt është i komplikuar për gratë me ngjyrë, të cilat kështu fshihen dyfish.

portrait of curator Aindrea
Aindrea Emelife © Kemka Ajoku

“Kujtoj që nëna ime më tregonte historinë e Sarah Baartman, e njohur gjithashtu si Hottentot Venus, kështu që nga fëmijëria kam qenë gjithmonë shumë e vetëdijshme për këto momente në historinë e grave me ngjyrë dhe se si, aq sa na pëlqen të mendojmë se jemi progresive, këto pasoja ekzistojnë ende në kulturën bashkëkohore. Kjo shërbeu si shtysë për Black Venus. Veprat e përfshira në ekspozitë, në fakt, përqendrohen plotësisht në këtë temë të rimarrjes së mënyrës në të cilën tregohet dhe përfaqësohet feminiteti me ngjyrë.

“Carrie Mae Weems ishte një pikënisje, por doja gjithashtu njerëz si Maud Sulter, një artiste e pabesueshme ganezo-skoceze, puna e së cilës nuk është ende e njohur gjerësisht. Sigurisht që ka figura të shkëlqyera si Ming Smith dhe Zanele Muholi (ishte e rëndësishme të eksplorohen çështjet queer të njerëzve me ngjyrë), por edhe artiste të reja si fotografja e modës Amber Pinkerton, e cila po bën gjëra vërtet të rëndësishme për të vizualizuar lirinë e njerëzve me ngjyrë.

“Do të doja që Black Venus t’i ndihmonte njerëzit të kuptojnë se njerëzimi është i shumanshëm. Shumë nga historitë dhe këndvështrimet që na janë treguar janë të kufizuara dhe një kurator ka për detyrë t’u hapë sytë njerëzve”.
Black Venus do të vazhdojë të shfaqet në Somerset House në Londër deri më 24 shtator 2023

Funmi Fetto është kryeredaktore globale e Service95 dhe një redaktore kontribuese e “British Vogue”

Grace On Motor Cycle (1978), Ming Smith © courtesy Pippy Houldsworth Gallery, London; Me As Marilyn (1991), Ming Smith © courtesy Pippy Houldsworth Gallery; Venus (1992-1994), Carla Williams; Highness Blue (Hybrid 1) (2011), Delphine Diallo © courtesy MTArt; Photo Booth, Sabah, Girls Next Door (2020), Amber Pinkerton © courtesy ALICE BLACK; Anarcha (2017), Ayana V. Jackson © courtesy Mariane Ibrahim; Instant Model (1976), Ming Smith © courtesy Pippy Houldsworth Gallery; On A Clear Day, I Thought I Saw Forever (2020), Widline Cadet. All artwork courtesy of the artists

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe