Service95 Logo
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane
Issue #035 James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Portrait of author James Hannaham and the cover of his book Didn’t Nobody Give A Shit What Happened To Carlotta Isaac Fitzgerald

James Hannaham: Shkrimtari që përdor letërsinë për të sfiduar sistemin e burgjeve amerikane

Në kopertinën e pasme të librit më të fundit të James Hannaham Didn’t Nobody Give A Shit What Happened To Carlotta lexojmë se kjo është “histori e pakëndshme, shpërfillëse dhe pikëlluese e një transgjinore”. Megjithatë, duke folur nga shtëpia e tij në Nju Jork, Hannaham na thotë se libri ka të bëjë edhe me Bruklinin, konkretisht Fort Greene. 

Siç tregon shkrimtari pesëdhjetë e katër vjeçar, kjo është domethënëse, sepse kjo është lagjja ku u strehua gjyshja e tij nga babai pas vrasjes së një pjesëtari të familjes së tij, që ndodhi shumë dekada më parë në Karolinën e Jugut. “Këtë e zbulova vetëm një ose dy vite më parë. Stërxhaxhai im u ekzekutua me varje. Ata duhej të largoheshin”. Brezat që pasuan e bënë Fort Greene shtëpinë e tyre, kështu që, siç shpjegon Hannaham, “Për gjysmë shekulli e kam parë Fort Greene të transformohet nga një lagje e varfër, e rrezikshme dhe me ngjyrë në një vend mjaft të pasur dhe tërheqës të banuar kryesisht nga të bardhët”. 

Për të treguar historinë e transformimit të Fort Greene, shkrimtari pyet veten: “Çfarë lloj personazhi mund të ecë në këto rrugë dhe të mahnitet dhe të preket nga gjithçka e transformuar?”. Duke reflektuar mbi këtë pyetje, ai imagjinon një transgjinore nga një familje me origjinë kolumbiano-amerikane. Kështu ajo u shfaq në mendjen e tij, vuri në pah shqetësimet e tij dhe e njoftoi se do të ishte heroina e librit të tij. “Unë i thashë: ‘Në rregull, Carlotta, më trego historinë tënde'”. Carlotta Mercedes, protagonistja që sapo u lirua nga burgu, pasi vuajti 20 vite dënim në një burg meshkujsh, është bërë rrëfimtarja e përsosur për të përshkruar një vend që nuk është më i njëjtë. 

Libri, siç thotë Hannaham, – i ngjashëm me romanin e tij të vlerësuar të vitit 2015, Delicious Foods, i cili trajton temën e trafikimit të qenieve njerëzore – ishte një mundësi për të diskutuar probleme komplekse të shoqërisë amerikane: burgosjen jashtë mase të njerëzve me ngjyrë, ferrin me të cilin përballen anëtarët e komunitetit LGBTQIA+ që duhet të durojnë pas hekurave dhe nivelin në të cilën burgjet janë të papërgatitur për t’i mbrojtur ata. Si një homoseksual dhe me ngjyrë, kjo është një temë që e ka shumë për zemër. Transgjinorët, shpjegon shkrimtari, “e kanë më të vështirë në këto situata. Dhe duket sikur çdo gjë që ndodh në burg është në rregull, sepse shtohet vuajtja e dënimit. Ka diçka që është kaq tinëzare dhe e pamoralshme këtu”. Edhe pse personazhi dhe historia e Carlotta Mercedes, një emër i frymëzuar nga aktorja Mercedes Agnes Carlotta McCambridge, janë imagjinare, libri përfshin gjithashtu fakte reale për “sistemin e burgjeve dhe maninë e Amerikës për të burgosur njerëz... Gjërat po ndryshojnë pak, por jo mjaftueshëm dhe jo me ritme të shpejta. Është e tmerrshme”.

Megjithatë, Didn’t Nobody Give A Shit What Happened To Carlotta – një libër që iu deshën tetë vjet për ta përfunduar, nuk i mungon humori dhe zhargoni, që për shumë njerëz mund të mos jetë i lehtë për t’u kuptuar në fillim. Por, shkrimtari tregon se ky ishte qëllimi i tij. Ai donte që lexuesit të ndjeheshin, të paktën në fillim, si të huaj. “Kjo ishte me të vërtetë një pikë e rëndësishme për mua”, thotë Hannaham, duke buzëqeshur. “Kur fillon të lexosh librin, ai është intrigues, por edhe paksa tjetërsues për shkak të gjithë atij zhargoni. Pastaj, gradualisht, fillon ta zbërthesh...; fillon ta mësosh; fillon të kuptosh se si funksionon; fillon të zbulosh se çfarë kuptimi kanë disa gjëra. Dhe më në fund bëhesh pjesë e asaj bote”.

James Hannaham mund të kishte zgjedhur një lexim të lehtë, por kjo nuk ishte ajo që donte. “Dua të mbivlerësoj inteligjencën e njerëzve”. 

Diana Durán është gazetare kolumbiane që raporton mbi çështje që kanë të bëjnë me të drejtat e njeriut, trafikun e drogës dhe drejtësinë. Ajo është korrespondente e “Washington Post” për rajonin e Andeve

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe