Service95 Logo
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit
Issue #085 Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Images of Mexican design labels Aurelia Parrondo, Perla Valtierra and Lorena Saravia Aurelia Parrondo; Perla Valtierra; Lorena Saravia

Gratë meksikane që udhëheqin zhvillimin e dizajnit

Përgjatë dy dekadave të kaluara, Mexico City ka përjetuar një revolucion artistik, duke shfaqur një shkrirje të guximshme të tradicionales dhe inovacionit. Kjo i është kushtuar kryesisht një shoqërie gjithnjë e më liberale, me një fokus në rritje në barazinë gjinore, e cila ka krijuar një ekosistem kur gratë luajnë një rol shumë të rëndësishëm.

Nga arkitektet Tatiana Bilbao dhe Frida Escobedo te stilistet Carla Fernández dhe stilistja e bizhuterive Sofia Elias, gratë vizionare por sfidojnë traditat dhe po prezantojnë koncepte novatore në të gjithë skenën e modës meksikane. Ja tek janë tre emra të tjerë që duhet t’i njihni...

Portrait of the Mexican sisters who founded the fashion brand Aurelia Parrondo
Aurelia Parrondo © David William Baum

Aurelia Parrondo

Andrea, Magdalena dhe Paula de la Torre Suárez e themeluan markën e tyre të aksesorëve pothuajse aksidentalisht. Në vitin 2017, Andrea ishte koordinatore për programin e rezidencës artistike FEMSA në Casa Luis Barragán, ku ajo u takua me zdrukthëtarin artizanal Daniel Díaz. Ai pranoi, si një nder personal, që ta ndihmonte atë të krijonte një çantë prej druri të frymëzuar nga fëmijëria e saj. Motrat e saj Paula dhe Magdalena u përfshinë gjithashtu, duke dhënë vizionin dhe origjinalitetin e tyre, dhe kështu u krijua Aurelia Parrondo.

Rripat dhe çantat e markës janë prodhuar duke përdorur nga charrería (një traditë kalorsiake meksikane), e cila ka të bëjë me rrotullimin e një litari prej fibre në lëvizje fluide. Çanta karakteristike Ladrillo, e prodhuar nga materiale druri të ricikluara, mund të mbahet me rripa të këmbyeshëm të prodhuar nga artizanët, duke e bërë secilën pjesë unike.

Ideja për çantën rrodhi nga një lodër e fëmijërisë. “Mund të duket qesharake, por frymëzimi im erdhi nga koleksioni i Polly Pocket”, tregon Andrea. “Kam pasur një fiksim me kutitë e vogla dhe kam pasur dëshirë të kisha një të tillë që mbante jo vetëm gjërat personale, por të gjithë botën brenda”.

Portrait of ceramic designer Perla Valtierra with artisan Jesus in studio
Perla Valtierra, Jesus © Ana Lorenza

Perla Valtierra

Stilistja Perla Valtierra mban mend se estetika ka qenë gjithmonë pjesë e jetës së saj, falë babait i cili ishte fotograf dhe nënës së saj e cila punonte në një zyrë për çështje të kulturës. Pasi studioi për dizajn industrial në Mexico City, Valtierra kaloi një semestër duke mësuar rreth qëndrueshmërisë në Montreal, ndikimi i të cilit mund të shihet në procesin e saj kreativ edhe sot. “Trashëgimia e markës sime është shmangia e prodhimeve kalimtare”, shpjegon ajo.

“Qeramika e fiton vlerën e saj nëpërmjet artit që lejon format e reja, por mbi të gjitha, nga mënyra se si jeta përjetohet përmes tyre”, shprehet ajo. Mendo për vazot që mbajnë lulet e freskëta ose filxhanët në të cilët shërbeni kafenë: kjo është bukuria e krijimeve të Valtierrës.

Ajo lulëzon në krijimtarinë bashkëpunuese dhe ka punuar përkrah ekspertit të qeramikës tradicionale Don Jesús për shtatë vjet. “Të gjitha pjesët e prodhuara në tornon e poçarit janë bashkinterpretime që kombinojnë idetë dhe dizenjot e mia dhe ekspertizën e tij”, shprehet Valtierra. Gjithashtu, ajo ka dizenjuar një koleksion gotash të përbërë nga gjashtë pjesë për Nouvel, i prodhuar me një teknikë të lashtë egjiptiane të derdhjes në rërë. “Kjo lejon tekstura të ndryshme në xham, kështu që edhe pse është një proces në seri, të gjitha pjesët përfundimtare janë unike”, shpjegon ajo.

Lorena Saravia
Lorena Saravia

Lorena Saravia

Kur Lorena Saravia themeloi markën e saj të modës me të njëjtin emër në vitin 2010; ajo e dinte se ai do të ishte angazhimi i jetës së saj. Edhe pse tashmë ajo ka kaluar përmes disa ristrukturimeve, Lorena nderon një markë shumë të rëndësishme: “Të njohësh mirë se kush je, nga vjen, ku je dhe ku po shkon”.

Ajo ia dedikon këmbënguljen e saj grave në familje – seancat e tyre të thurjes të shoqëruara nga tingujt muzikorë të makinës qepëse. Gjithashtu ajo është frymëzuar edhe nga figurat revolucionare meksikane si Emiliano Zapata: “Çizmet dhe pantallonat e tij të lëkurës më frymëzuan për koleksionin tim të fundit. Dhe çizmet e stilit cowboys Saravia [të hedhura në treg në 2018] vazhdojnë të jenë dizenjot e mia më të suksesshme”.

Koleksioni fotografik 100-vjeçar i familjes së saj ndikon gjithashtu në veshjet e fuqishme që ajo stilizon për klientelën e saj, të quajtur ndryshe si ‘Saravia Girls’. “Dua që Saravia Girls të ketë veshje kuptimplota që mund të jenë pjesë e përditshmërisë; xhaketa e lëkurës që do të veshësh tri herë në javë dhe të ndihesh sikur mund të sundosh botën”.

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe