Service95 Logo
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit
Issue #071 Fuqia sociale dhe politike e kërcimit

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Image of woman dancing Chloé Lopes Gomes. Trunk Archive

Fuqia sociale dhe politike e kërcimit

Në fillim të librit të Emma Warren Dance Your Way Home citohet një shprehje nga DJ dhe producenti Theo Parrish: “Termi arratisje është përdorur gjithmonë për të përshkruar kërcimin. Por kjo është perspektiva e atyre jashtë saj. Ajo që të ofron, në fakt, është solidariteti”.

Warren thotë se ky citim (i përdorur me lejen e Parrish) është “pjesërisht jashtë kontekstit”, sepse është pjesë e një fjalimi më të gjatë të mbajtur gjatë trazirave të Black Lives Matter në 2020 dhe reagimeve racore në mbarë botën. “Ai iu drejtua komunitetit të bardhë evropian të muzikës dance për të thënë: ‘Si mund të përfshihesh në këtë muzikë dhe të mos mbash një qëndrim kundër asaj që po ndodh me njerëzit me ngjyrë në Shtetet e Bashkuara?’”, shpjegon ajo.

Kuptimi më i gjerë i fjalëve të Parrish përputhet me çështjet e trajtuara në librin e Warren. “Ajo që po thotë ai dhe ajo që po them unë, është se kur veprojmë së bashku atëherë kjo kthehet në një fuqi politike. Forcat që duan të na kontrollojnë shpesh e bëjnë këtë me trupin në lëvizje, i cili tenton të shprehet në pistën e vallëzimit”, shton ajo.

Duke filluar nga eksplorimet e qendrave rinore të viteve 1980 deri te klubet legjendare të natës, duke përfshirë Plastic People në Londër dhe The Loft në Nju Jork, libri i Warren ka gjithashtu vlerë autobiografike. Është njëra nga seritë e gjata të librave të rinj që i bëjnë homazh gëzimit dhe fuqisë së kërcimit. Midis tyre janë Sacred Spaces, i cili përmban letra dashurie për pistat e vallëzimit nga besnikët e klubeve si Róisín Murphy dhe Kevin Saunderson. Raving i McKenzie Wark, shqyrton se si pista e vallëzimit ofronte një hapësirë për transgjinorët për të formuar komunitete. Temporary Pleasure eksploron arkitekturën e klubeve të natës dhe On The Dance Floor nga Claire Marie Healy, fokusohet në portretizimet kinematografike dhe ka një parathënie të shkruar nga askush tjetër përveç se Cher.

Images of On The Dance Floor book cover and pages
On The Dance Floor/A24

Ndërsa ekziston qartë një lidhje e drejtpërdrejtë që nga izolimi gjatë pandemisë deri tek interesi për kërcimin në vitin 2023, kjo shkon gjithashtu përtej ngjarjeve të fundit. “Është diçka që ne e bëjmë në nivelin e specieve. Është sikur të pyesim ‘Pse fluturojnë zogjtë?’. Ne kërcejmë sepse jemi njerëz dhe nëse kërcejmë ndjesia jonë e humanizmit rritet”, thotë ajo.

Book cover Make Some Space by Emma Warren

Warren është gazetare dhe prezantuese, e cila ka botuar gjithashtu Make Some Space, historia e lokalit ikonë Total Refreshment Centre në East London, që e humbi licencën për të ofruar muzikë live në 2019. E kredhur në kulturën e kërcimit për dekada, Warren ka parë fuqinë e tij nëpër breza e komunitete dhe të kapërcejë çdo klishe. “Njerëzit priren ta shohin me përçmim diskotekën sepse mendojnë se ka të bëjë vetëm me hedonizëm ose seks. Edhe nëse këto aspekte nuk mund të përjashtohen, vlerat themelore njerëzore të solidaritetit dhe vëllazërisë hyjnë gjithashtu në lojë”, thotë ajo.

Sipas Warren, kjo është e dukshme që në moshë të re. “I kam drejtuar këto seminare në një shkollë fillore”, shpjegon ajo. “Sot ishin dy vajza të vogla që kishin një marrëdhënie disi konfliktuale… Në fund të seminarit ato ishin të buzëqeshura dhe marrëdhënia e tyre është forcuar. Ky është një demonstrim i mrekullueshëm se si njerëzit e pëlqejnë më shumë njëri-tjetrin kur kërcejnë së bashku”.

Lauren Cochrane është shkrimtare me përvojë e modës për “The Guardian” dhe autore e librit The Ten

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe