Service95 Logo
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?
Issue #076 Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

A topless female body, bound in velvet ribbons © Eric Traore/Trunk Archive

Çfarë do të bëhet me pozitivitetin e trupit tani që shtati i hollë “është kthyer në modë”?

Tre vjet më parë, e nxitur nga fakti që Mbretëria e Bashkuar po i lidhte problemet e përhapjes së Covid me pacientët mbipeshë, bashkëthemelova me fotografen Chloe Sheppard The Fat Zine, një platformë ku krijuesit mbipeshë mund të gjenin një hapësirë ​​të sigurt për të prezantuar veprat e tyre të mbështetur nga një ekip i përbërë vetëm nga krijues të përmasave plus. Deri më sot, ne kemi shitur mbi 2,500 kopje dhe tërheqim çdo ditë e më shumë ndjekës me trupa të të gjitha formave.

Krijimi i The Fat Zine nuk ishte asgjë e re për mua, pasi kam shkruar për pozitivitetin e trupit për gati dhjetë vjet. Megjithatë, ky term ekzistonte shumë kohë përpara se të futej në gjuhën e zakonshme në fillim të viteve 2010. Përkrahësit e “fat liberation” sajuan këtë shprehje në vitet ‘60 për të inkurajuar njerëzit e shëndoshë të pranojnë pamjen dhe të duan trupin e tyre, në vend që t’i shohin format tona si diçka negative. Me rritjen e popullaritetit të blogeve të modës së përmasave plus 10-15 vjet më parë, që përkon me shfaqjen e idealeve feministe gjetkë në internet, pozitiviteti i trupit mori vëmendje kryesore krahas çështjeve të tjera si ndërsektorialiteti dhe kujdesi për veten e të tjera. 

Shumë shpejt, kompanitë që kuptuan se mund të fitonin para nga ai emancipim i trupit femëror, filluan t’i përshtatnin fushatat e tyre reklamuese me tendencat e reja të shoqërisë. E ashtuquajtura “girl power” tani po përdorej për të promovuar fushata që reklamonin lëpirëse gjel sheqeri për dobësim. Palestrat filluan të ofronin motërinë dhe solidaritetin me kritikat ndaj trupit të së shkuarës, duke ndryshuar emrin e seancave të tyre me alternativa më të ndjeshme ndaj temave feministe (pa asnjë referencë për të pasmet, kofshët dhe barkun). Markat jocilësore të modës më pas shisnin bluza me vizatime me vija të gjokseve të varur.

Natyrisht, nga ky përvetësim i gjuhës së dashurisë për vetveten, tashmë jemi lodhur me këto terma. Shumë janë lodhur nga feminizmi dhe tani kanë një frikë më të theksuar se çlirimi i mëtejshëm nuk është i garantuar në të ardhmen.

Veçanërisht për aktivistët e “fat liberation”, kthimi në adhurimin e dobësisë ekstreme në të ashtuquajturën “celebrity culture” dhe në mediat kryesore është një goditje nën brez. Më pak modele të përmasave plus shihen në pasarela në krahasim me vitet e kaluara dhe pengesat për të drejtat e riprodhimit do të prekin veçanërisht njerëzit që tashmë janë duke luftuar për të patur kujdesin e duhur shëndetësor. A e dini, për shembull, se kontracepsioni i urgjencës nuk funksionon dhe nuk ka funksionuar kurrë, për njerëzit mbipeshë?

Shumë fajësojnë Ozempic, ilaç semaglutide marke, i cili jepet si injeksion çdo javë dhe fillimisht u zhvillua për të trajtuar diabetin e tipit 2. Papritur ka një “ndreqje” të shpejtë dhe ata që i kanë urryer gjithmonë njerëzit mbipeshë, edhe nëse pretendojnë se nuk është e vërtetë, janë të justifikuar. Dhe ndërsa shumë njerëz mund të kenë një marrëdhënie më të mirë se kurrë më parë me trupin e tyre në një nivel personal, çështja kryesore në zemër të lëvizjes “fat liberation” nga e cila lindi pozitiviteti i trupit vazhdon të injorohet.

Për numrin e dytë të The Fat Zine, në bashkëpunim me shkrimtaren e shquar të përmasave plus Marie Southard Ospina, kemi krijuar një afat kohor për të ndjekur ecurinë e lëvizjes “fat liberation” ndër vite deri në ditët tona.

Ashtu si me feminizmin, edhe lëvizja “fat liberation” ka pasur uljet e ngritjet e saj. Dhe si dikush që i ka përjetuar vetë kritikat ndaj trupit në vitet 2000, valën e katërt dërrmuese të feminizmit në vitet 2010 dhe që tani po përballet me një dekadë që duket se po i rikthehet adhurimit të shtatit të hollë, është më e rëndësishme se kurrë që të pranohen këto tendenca. Ky regres nuk shënon fundin e feminizmit ose të pozitivitetit të trupit, por është një moment vendimtar në të cilin është thelbësore të hapet rruga për valën e ardhshme të çlirimit të femrës dhe të trupit.

Gina Tonic jeton në Uells dhe shkruan për kulturën dhe seksin. Ajo është redaktore e The Fat Zine, një revistë e dedikuar për përhapjen e artit dhe tregimeve të krijuesve të përmasave plus

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe