Service95 Logo
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?
Issue #086 Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Micaela McLucas/Trunk Archive

Australia ka legalizuar terapinë me ndihmën e drogave haluçinogjene – A duhet ta ndjekin edhe të tjerët këtë shembull?

“Mund të analizosh të gjitha të dhënat që të duash, por takimi me njerëzit dhe bisedat rreth jetës së tyre më ka bindur. Veteranët e luftës që nuk duan të flenë sepse mund të shohin, dëgjojnë dhe të nuhasin traumën sërish nga e para. S’mund të dëgjosh histori të tilla dhe mos të të shkojë mendja tek ky trajtim”. Jo Neill, profesore e psikofarmakologjisë në Universitetin e Manchesterit, flet për terapinë e asistuar nga drogat haluçinogjene. Në veçanti, se pse ajo e mirëpret faktin që Australia sapo u bë vendi i parë në botë që i klasifikon haluçinogjenët si mjekime. Në korrik të këtij viti, u ndryshua ligji për të lejuar mjekët psikiatër të specializuar dhe të kualifikuar që të këshillojnë MDMA për çrregullimet e stresit post traumatik (PTSD) dhe psilocybinë (kërpudhat magjike) për depresionin rezistent ndaj trajtimit.

Veterani i ushtrisë britanike Keith J Abraham ka përfituar nga terapia me haluçinogjenë dhe bën thirrje për legalizimin e saj në Britaninë e Madhe. Përvoja si dëshmitar i rënies së shokëve të tij në fushëbetejat në Irak dhe Afganistan e la të traumatizuar. Përveç stresit, irritimit, inatit dhe zemërimit, ai përjetoi edhe simptoma të dobësimit fizik: “Fillova të djersij gjithë kohës – pëllëmbët, kurrizi, kraharori, fytyra, këmbët – gjithçka. Nuk ishte thjesht një moment, isha gjatë gjithë kohës në këtë gjendje”. Këto hiper-emocione ishin simptomat bazë të PTSD-së. Abraham iu nënshtrua terapisë dhe antidepresantëve, por “ato më shkaktonin vetëm mpirje”. Kur miqtë i treguan për ayahuasca-n, një çaj psikoaktiv që përdorej në ceremonitë shëruese në Amazonë, ai prenotoi një udhëtim për në Peru. “Kalova 10 ditë në xhungël, bëra dy ceremoni ayahuasca dhe kur dola prej andej e dija me shumë siguri se isha shëruar”, shprehet ai.

Është një trajtim shumë i fuqishëm, por shumë kritikë ende e shohin vendimin e Australisë si të nxituar dhe potencialisht të rrezikshëm. Dr. Arash Javanbakht, psikiatër dhe drejtues i Klinikës kërkimore mbi Stresin, Traumën, dhe Ankthin pranë Universitetit Shtetëror Wayne të Michinganit, thotë se “Edhe pse raportet duken premtuese, jam skeptik rreth deklaratave revolucionare mjekësore. Gjatë gjithë historisë si psikiatrisë, kemi pasur shpresë në kura premtuese si psikoanaliza, ketamina, kanabinoidët, propranolol, opioidët dhe agjentët e përmirësimit të kujtesës, të cilat u zbehën me kalimin e kohës ose nuk shfaqën efikasitet afatgjatë. Nuk ekziston shkopi magjik”.

Ndërsa mbështetësit argumentojnë se ka pasur pothuajse 300 prova klinike që vërtetojnë efikasitetin e haluçinogjenëve, shqetësimet mbi përdorimin e tyre përfshijnë cilësinë e provave, efektet anësore të mundshme (të cilat përfshijnë edhe psikozën), efikasiteti afatgjatë, rreziku i përsëritjes dhe kostot e trajtimit (një kurë mund të kushtojë deri në 25,000 dollarë australianë).

Dr. Javanbakht shton se, “Nuk ka të dhëna të mjaftueshme të përdorimit në komunitet, përfshirë për kë ka efekt dhe për kë jo, në çfarë shkalle të sëmundjes është efektiv, për çfarë lloje traumash ose sëmundjesh bashkëshoqëruese. Shumë pacientë me PTSD përdorin drogë dhe alkool – a mund të përdorin ata haluçinogjenë?”.

Për sa i përket kostos, Neill thekson se antidepresivët, të marrë çdo ditë, nuk janë aspak të lirë kur bëhet fjalë për një periudhë afatgjatë, veçanërisht kur çereku i popullsinë i merr ato për një dekadë ose më shumë. “Ndërsa me haluçinogjenët, merren një, dy, ose tre doza të larta dhe disa seanca terapie dhe mund të mos nevojitet trajtim i mëtejshëm. Ky është një ndryshim shumë i madh. Dhe kostoja, në periudhë afatgjatë, do të jetë e efektshme”. Ajo argumenton se nëse trajtimi është rreptësisht i rregulluar, siç ndodh në Australi, ku vetëm mjekët psikiatër të miratuar nga Komiteti i Etikës së Kërkimit Human dhe nga organet rregullatore të mjekësisë (TGA) lejohen që të këshillojnë terapinë e asistuar me haluçinogjenë, atëherë ai mund të jetë po aq i sigurt sa ç’kanë treguar edhe provat klinike. “Numri i njerëzve që kam takuar, të cilët vuajnë nga PTSD-ja ose depresioni i rëndë dhe që janë përpjekur të kryejnë vetëvrasje, është shqetësues”, thotë ajo. “Asgjë s’ka funksionuar dhe ne e dimë se [terapia e asistuar me haluçinogjenë] mund të ndihmojë.”

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, një në tetë njerëz në të gjithë globin jeton me një çrregullim mendor dhe një person vdes çdo 40 sekonda si pasojë e vetëvrasjes. Thjesht fakti që depresioni rezistent ndaj trajtimit ekziston na sugjeron se është e nevojshme një mënyrë tjetër. Sa i përket antidepresantit më të këshillueshëm nga mjekët, parandaluesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRI), “vetëm një e treta e njerëzve ndjejnë lehtësime”, shprehet Neill. “Për depresionin e rënde, haluçinogjenët do të rinisin trurin, do të riformulojnë mënyrën se si i sheh përvojat e kaluara që kanë çuar në depresion dhe do të të lejojnë të ecësh përpara”. Ato mund të kenë edhe përdorime të mëtejshme. “Haluçinogjenë të caktuar kanë efekte të fuqishme anti-inflamatore”, thotë Neill. “Kjo do të thotë se ato mund të trajtojnë një numër të madh sëmundjesh dhe gjendjesh shëndetësore”. Kërkimet po vazhdojnë në çdo fushë, nga dhimbjet te OCD-ja, çrregullimet e të ngrënit e deri te Alzheimer-i.

Të gjithë bien dakord se përdorimi i drejtë, protokollet psikoterapeutike transparente dhe mbështetja e integrimi i kujdesshëm nga terapistët e licencuar janë faktorë kyç, sepse siç thekson Dr. Javanbakht, “Kur kujtimet traumatike përsëriten, ato janë vulnerabël ndaj rikonsolidimit, që do të thotë se ato ose pjesë të tyre, ose aspekti i tyre emocional mund të rishkruhet. Kjo është një gjë e mirë në terapinë korrekte, por mund të jetë shumë e keqe në duar të gabuara”.

I nxitur nga përvoja vetjake, Abraham ngriti degën britanike të Heroic Hearts, një organizatë bamirëse e cila ndihmon veteranët e ushtrisë dhe të shërbimeve të emergjencave me PTSD. Ndërkohë që në Mbretërinë e Bashkuar haluçinogjenët janë të paligjshëm, kjo organizatë lidh njerëzit me programe në vendet ku këto droga janë të disponueshme. Abraham beson se drogat janë një mënyrë për të arritur të paarritshmen. “Gjatë verës së vitit 2018, pati dy vetëvrasje çdo javë për tetë javë në komunitetin e [veteranëve të ushtrisë]”, shprehet ai. “Me një valë vetëvrasjesh të tilla, trishtimi që përhapët nëpër komunitet është i papërballueshëm. Ata njerëz mund të ishin shpëtuar nëse do të kishin pasur qasjen në droga të tilla”.

Laura Potter është shkrimtare dhe redaktore e pavarur, artikujt e së cilës janë botuar në revista si “The Observer”, “The Guardian’s Saturday”, “The Times”, dhe “Women’s Health”

Read More

SUBSCRIBE TO SERVICE95 NEWSLETTERS

Subscribe